maanantai 25. kesäkuuta 2012

Hiljaisuutta käsityörintamalla ja keskikesän juhlaa

Long time, no see! Kesäkuulle on mahtunut niin työmatkailua kuin sosiaalista seuraelämääkin: pitkästä aikaa on tavattu ystäviä lähes joka viikonloppu ja kestitty vieraita. Vaikka en tietyistä syistä pidä leivontablogia, kummipojan perheelle tehty valkosuklaamustikkakakku oli niin onnistunut sekä ulkonäön että maun puolesta, että teen poikkeuksen ja ikuistan sen tänne blogistaniaan. Todistetusti olen siis harrastanut myös leivontaa.

A white chocolate cake with blueberries.

Juhannusta vietimme perinteiseen tapaan ihanan ystäväperheemme luona itäisellä Uudellamaalla, kuten olemme tehneet lähes joka vuosi jo kymmenkunta vuotta.

Midsummer Night 2005 in Askola.

Tarkkasilmäinen lukija huomaa, että tämä juhannuskokko ei ole tältä vuodelta: koska kuvat jäivät jälleen kerran ottamatta, piti kaivella arkiston kätköistä esiin samalta paikalta otettu kuva vuodelta 2005. Tänä vuonna järvi oli peilityyni ja taivas pilvetön, ja ilman noin kymmentä miljoonaa kokolla vieraillutta hyttystä kesäilta olisi ollut täydellinen. Jos oikein muistan, vuonna 2005 kokko ei aluksi ottanut syttyäkseen, koska oli niin märkä.

Niin neulomiseen käytettävissä oleva aika kuin siihen tarvittava energiakin on ollut viime viikkoina vähissä, ja jopa jonkinlaista neulomisähkyä on ollut havaittavissa. Tilanne korjaantunee pikkuhiljaa, toivottavasti. Se ei kuitenkaan ole estänyt shoppailua. Pitkästä aikaa ostin lankaakin: vyyhdillisen Wollmeisea Drucillalta. Posti on kuitenkin kantanut kotiin enemmänkin muuta käsityöaiheista.

Shopping for books, again...

Pitihän näin innokkaan sukkientekijän hankkia Cookie A:n uusinkin sukkakirja: johan siitä edellisestä on yksi sukkapari syntynyt.


Ja koska olen tunnettu myös supertehokkaana ja -taidokkaana virkkaajana, Myös Lesley Stanfieldin uusin kukka- ja perhoskirja piti tilata. Edellisestä on tehty yksi porkkana ja yksi rupsahtanut kielonkukka. Puolustuksekseni todettakoon, että kannen sinitiainen, kuten myös horsman vartta kiipeävä söpö toukka, ei ole virkattu vaan neulottu ja saattaa ehkä joskus päätyä oikeasti puikoille.


Uusia taitoja on mukava opetella, joten samoilla hiirenklikkailuilla valmistauduin tuleviin eläkepäiviin tilaamalla kirjan käpypitsistä.

Kehrääminen on myös ollut viime aikoina hieman jäissä: Justiinan / Josefiinan ainokainen puola on viettänyt jo muutaman viikon puusepällä, jotta se saisi arvoistaan seuraa. Sitä odotellessa ehdin jo tovin odotella tätäkin: Tuulia Salmelan uutta Kehrääjän käsikirjaa, joka näyttäisi sisältävän lähestulkoon kaiken tietämisen arvoisen kehräämisestä. Lomareissulle maalle saatan napata mukaan värttinän ja kuituja.



Puutarhassa on tällä välin tapahtunut tapahtunut niin paljon ettei perässä tahdo pysyä, ja moni kasvi on ehtinyt lopettaakin kukintansa ilman että kamera on ehtinyt paikalle. Viimeinenkin kukkapenkki (kuvassa takana vasemmalla) sai kivireunat, ja rumat kestopuurimanauhat joutivat roskiin. Lumikärhön vieressä elintilasta taistelee Huopatossuselta saatu peurankello, siskolta saatu siperiankurjenmiekka sekä ensimmäistä kertaa upeasti kukkiva harjaneilikka. Viime vuonna istutettu pioni ei näytä kukkivan vielä tänä vuonna, vaikka näyttää jääneen henkiin.



Harjaneilikka - Dianthus Barbatus (?).

Siperian kurjenmiekka. 
 Niin ikään viime vuonna istutettu kummitytön puutarhasta saatu perinteinen keltapäivänlilja vasta aloittelee kasvuaan, ja yksi kukkavarsi on tänä vuonna noussut esille.Kaunis kukinto jää riippupihlajan lehtien sekaan, joten sijoituspaikka pihlajan juurella ei ole oikein hyvä. Parempi on mietinnässä ensi kesää ajatellen.

Keltapäivänlilja.
 Tämä kukkapenkki näkyy on olohuoneen ikkunan alla ja näkyy sisälle oikein kauniisti. Kelpaa tätä katsella, vielä kun nuoret kasvit saavat vähän rehevyyttä. Keijunkukat ja pikkusydämet kukkivat kauniisti, jaloangervot ja -ritarinkannukset odottavat kiltisti vuoroaan. Rungollinen punaherukka, niin pieni kuin onkin vielä, on aivan täynnä raakileita.


Alppiruusuista pienemmän kukkiminen ehti jo loppuakin, mutta isompi jatkaa vielä, samoin kuin taustalla näkyvä lupiini ja etualalla se viime kesältä talvehtinut ihana orvokki.


Kesäntulo oli selkeästi myöhässä, koska unkarinsyreenit ja perinteiset maatiaissyreenitkin ovat vasta nyt parhaimmillaan.



Ei niin hyvää ettei jotain huonoakin: norjanangervopensasaitoihimme iskivät tuholaiset. Kerrassaan rumaa jälkeä saivat aikaan, vaikka olen ruiskutellut niitä niin tolulla kuin tuhdimmillakin myrkyillä. Eikä tämä vielä mitään, mutta näkisitte puutarhan suhteen hitusen huolettomamman naapurin pensaat...


Nyt alkaa tuntua siltä, että harppuenergia olisi tarpeen: tämä Saksasta työmatkalta ostamani kortti on omistettu teille kaikille Harpuille ja muille neuloville ystäville.



sunnuntai 3. kesäkuuta 2012

Anniversary Mystery Shawl 2012

Se on valmis! GoddessKnitsin organisoimasta Knit-A-Long-tempauksesta valmistui Anniversary Mystery Shawl.

Pattern: Anniversary Mystery Shawl (Ravelry). Yarn: BBB filati Merinos Extra (1400 m/100 g).
Needles: 2.5 mm. Yardage: 28 g / 392 m. Includes beads, ~944 pcs.


Huivi tehtiin avoimena neliönä ja tottapuhuen tuntuu oudon malliselta käyttää. Saa nähdä tuleeko tätä käytettyä, saati missä ja miten. Väri on kuitenkin ihana, ja oli taas niin vaikeaa saada se näyttämään oikealta. Kuvaruudullani väri näyttää aivan liian siniseltä: oikeasti huivi on heleän turkoosi.

The Shawl was made as an open square. Final size was ~60x60cm. 

Seitinohut lanka ja pienet puikot saivat aikaan sen, että huivista ei tullut aivan valtavaa. Pingotin sen taas aika rankalla kädellä, jolloin neliön sivun mitaksi tuli n. 60 cm: neliömallinsa ansiosta kuitenkin ihan käytettävä.

Ja mitenkäs se sanonta menikään... vain Jumalan työt ovat täydellisiä? Kaikki noin miljoona silmukkaa ja 944 helmeä selätettyäni mokasin päättelykerroksella. Kuvan oikeassa alakulmassa näkyvä neliön kärki epäonnistui surkeasti. Joustavan päättelyn sijasta olin epähuomiossa ja väsyneenä päätellyt muutaman silmukan tavallisella yksinkertaisella tavalla, ja se riitti tekemään tuon kohdan huivista mahdottomaksi pingottaa kauniisti. Hivenen harmittaa, koska olalla pidettynä tämä on ns. huivin paraatipuoli, muttei niin paljon että lähtisin enää purkamaan.

The amount of beads - 944 pcs if I calculated it correctly - slowed down this knitting project quite a lot, but I love the result. 
Muuten huivi on minusta kaunis. Moni on kritisoinut ohjeen kaaviota kolme ja sen kuvion epäsopivuutta kokonaisuuteen. Onhan tuo kohta vähän kulmikas kyllä, muttei se minua haitaa. Päinvastoin se tuo ehkä muutoin kovin hempeään huiviin edes hitusen särmää.


Napoleon tykkää olla aina siellä missä ihmisetkin. Nytkin hän tuli mukaan perheen tietsikkatuokioon ja asettautui paraatipaikalle tarkkailemaan tapahtumia. Seurallinen otus <3.

Out kitty loves to stay with us all the time. Here he enjoys working with my husband - as close as possible!
Ja sitten  ne pakolliset puutarhakuvat. Alkukesän kukkaloisto jatkuu. Vielä jos sää lämpenisi ja mahdollistaisi kesästä nauttimisen toden teolla.


Tässä toissa kesänä rakennetussa kuivassa ja paahteisessa kivikkomaassa katseenvangitsijana ovat tällä hetkellä sammalleimu ja herttavuorenkilvet. Värisilmä on taas mäitä istutellessa hieman pettänyt, ja valikoima sekalaista. Keltaiset kukkimista aloittelevat unikot ovat ainakin sammalleimun vieressä hiukan väärässä paikassa.


Kirkkaanpunaiset tulppaanit rikkovat hiukan muutoin aika hempeää väriskaalaa.


Viime kesänä istutettu kielo on ainakin vielä kovin yksinäinen, vaikka äitini varoittelikin että se tulee valtaamaan koko kukkamaan.

Kukkamaan takareunalla, pensasmustikan vieressä, kukkivat pari tuntematonta kukkaa, sininen ja keltainen, jotka ovat periytyneet jo talomme aiemmalta omistajalta, sekä sinialppiruusut, jotka taitavat hiukan kärsiä kuivasta kasvupaikasta..

In the middle: Kultatyräkki / Cushion Spurge / Euphorbia polychroma.
On the right: Keltapeippi / Yellow Archangel / Lamium galeobdolon.
In the front: Rönsyansikka / Waldsteinia ternata.
Perennapenkissä ovat kukintoaan lopettelevien sipulikasvien jälkeen kukkimisvuorossa kultatyräkki, keltapeippi ja rönsyansikka. Kiinanpioni on tänä kesänä kasvanut aivan uusiin mittoihin, joten innolla odotan sen puhkeamista kukkaan.

lauantai 2. kesäkuuta 2012

Kevätjuhlia ja erinäisiä haasteita

Onnittelut kaikille kevään ylioppilaille, valmistuneille ja koulunpäättäjille!

Congratulations for all who have finished their school today!

 Oma poikani sai peruskoulun päästötodistuksen ja sai äidin tirauttamaan parit haikeat kyyneleet. Mihin se lapsuusaika katosi...?

Yksi haaste on itsellänikin selätetty. Anniversary Mystery Shawl on valmis ja pingoittumassa. Kuvia on siis luvassa, kunhan valaistusolosuhteet ovat paremmat.

Tänään vietin koulun kevätjuhlien jälkeen aikaa Menita Outletin lankakahvilassa hyvässä seurassa. Mikäs siellä on neuloessa, kun on näin kaunis ympäristö. Onnittelut Menitalle onnistuneesta somistuksesta, alakerta on tosi viihtyisä ja tarjoaa väriterapiaa runsain mitoin! Siellä oli kyllä ihmisiäkin, vaikka moni taisi olla juhlimassa valmistuneita. Nämä kuvat nappailin jo muutama viikko sitten, kun kaupan alakerta oli vastikään avattu.

Yarn Café at Menita Outlet, Espoo. Beautiful! 



Esittelin Menitassa seuralaisilleni viikolla saamaani pitsiliinaohjekansiota, ja minut luokiteltiin masokistiksi. Aiemmin viikolla sain jo samasta syystä neulovalta työtoverilta luokituksen "Officially crazy." Näitä malleja jos mitä voinee pitää haastavina. Yksi läsnäolijoista antoi huomaamattaan minulle idean tämän ohjekansion ensimmäiseen käyttökohteeseen: suunnitteilla siis melko isokokoinen pitsiliina. Nyt pitäisi enää tietää minkälaista lankaa on "Feine Häkelkunstseide." Hienoa, ohutta silkkiä (?), mikähän voisi olla vahvuus? Ohje on, käyttötarkoitus on, aikataulukin työn haastavuus huomioiden melko tiukka, mutta lanka puuttuu. Täytynee tutkailla Ravelry projektitietokantaa. Ja kyllä, olen masokisti, haasteita olla pitää!

Olen saanut viime viikkoina parikin blogihaastetta, mutta vastaaminen on hieman viivästynyt. Neule-Kirppu haastoi minut vastaamaan 11 kysymykseen, ja taisipa Drucilla myös paiskata minulle saman kyselyn.


1. Minkä ikäisenä aloitit neulomisen/käsitöiden tekemisen? => Ala-asteella, mutta olen pitänyt välillä taukoja.
2. Minkä uuden käsityötekniikan haluaisit oppia? => Kehräyksen, ihan kunnolla. Aika ei vaan tahdo riittää.
3. Millaisia neuleita neulot eniten? => Pitsihuiveja, luulisin.
4. Unelmiesi lanka? =>Niitä on monia!
5. Suurin haaveesi? => Saada elää pitkään onnellista elämää rakkaideni kanssa ja neuloa paljon.
6. Minne haluaisit matkustaa? => Näitäkin kohteita on monia. Ensimmäisenä tulee nyt mieleen Kalifornia.
7. Kuvaile itseäsi kolmella sanalla? => Yllytyshullu, neuleaddikti, työnarkomaani.
8. Mikä ilahduttaa sinua tänään? => Poikani peruskoulun päättyminen ja hyvä todistus.
9. Hassuin paikka missä olet neulonut? => Ehkä turisteja täynnä ollut kiertoajeluvene Oslossa. Perhe ainakin häpesi. 
10. Onko sinulla muuta rakasta harrastusta käsitöiden lisäksi? => Näin kesäisin puutarhassa puuhastelu.
11. Lempivuodenaikasi ja miksi? => Kevät, kesä ja alkusyksy. Marraskuusta maaliskuun alkuun voisin nukkua talviunta.

Kiitokset Neule-Kirpulle ja Drucillalle haasteesta. Laiskuuttani en nyt laita eteenpäin, on niin vaikea keksiä 11 blogia jotka eivät tätä olisi vielä saaneet. Poimikoot haasteen kysymyksineen mukaansa ken tahtoo :)