lauantai 26. tammikuuta 2013

Ei kannata esittää fiksumpaa kuin mitä on!

Tervehdys muilta mailta vierahilta! Kahtena viime viikkona heräilin työmatkailun merkeissä tällaisissa maisemissa.

A misty morning in a Swiss village where I stayed for the last two weeks.

Neulomiseen ei  kovin paljon ole jäänyt aikaa, koska työmatkalla Sveitsissä viettämäni päivät ovat olleet täynnä asiapitoista ohjelmaa aamusta iltaan. Voisi sanoa, että kahden viikon koulutus alkoi perusteista, jotka ilmeisesti oli suunnattu idempää tuleville osallistujille...

This sign on toilet wall made me smile on the very first morning in Switzerland...

Pakostikin tuommoinen kyltti vessan seinällä pisti hymyilyttämään.

Ennen matkaani sain valmiiksi viime kesänä aloittamani jakun, jota varten olin  ostanut Drops Cotton Viscoset lomareissulta Norjasta jo kesällä 2010. Oli siis aikakin käyttää ne pois. Tarkoitus oli tehdä tästä itselleni jakku, joten suhtauduin työhön suurella vakavuudella. Ohjeen valitsin Dropsin omista valikoimista, ja tavoistani poiketen tein jopa mallitilkun. Sen perusteella kummastelin suurta eroa ohjeen tiheyteen: mallitilkkuni perusteella minun olisi pitänyt tehdä kaksi kokoa normaalia kokoani pienempi koko. Loin kuitenkin ohjeen mukaisen määrän silmukoita, mutta kun olin neulonut pari senttiä, alkoi jakun helman leveys näyttää kummallisen leveältä. Purin koko roskan ja aloitin uudestaan,  nyt mallitilkusta laskemallani pienemmällä silmukkamäärällä. Sillä kerralla alkoikin sitten työn kapeus ihmetyttää, mutta sinnikkäästi jatkoin, luottaen insinöörin laskutaitoon ja neuleen venyvyyteen. Lopputulos tämän neulojan matematiikasta on sitten tässä.

Pattern: Drops Design 111-27. Yarn: Drops Cotton Viscose. Yardage: 390 g / 856 m. Needles: 3.5 mm. Size: S

Harmikseni jakku osoittautui kuin osoittautuikin suunnilleen kolme (ellei jopa neljä) kokoa minua pienemmäksi eikä viimeistelykastelukaan tilannetta parantanut. Niinpä jakku lähti myöhästyneenä jouluyllätyksenä sukulaistytölle Ouluun. Kokoarvioni oli sentään tällä kerralla oikea, ja saajan solakkaan vartaloon jakku istuukin kuvasta päätellen oikein mainiosti. Hyvä niin, jakku päätyi hyvään kotiin ja käsitöitä arvostavalle omistajalle. Ei harmita enää.

En silti vieläkään ymmärrä mikä siinä mallitilkussa ja neulomisen alkuvaiheen päättelyketjussa meni pieleen. Mutta mitä tästä voimme päätellä? Ei kannata kuvitella itseään todellista fiksummaksi. Jätän jatkossa suosiolla mallitilkut tekemättä ja luotan sinisilmäisesti ohjeen silmukkamääriin. Sillä tavalla todennäköisyys saada tulokseksi itselleni sopiva koko on ilmeisen paljon korkeampi kuin meikäläiselle tyypillisellä säädöllä ja sähläyksellä. Tosin joku Ravelryssä kommentoi tätä mallia muutenkin hämäävän kapeaksi verrattuna alkuperäiseen mallikuvaan.

Tässä vielä muutama tunnelmakuva Sveitsin vuoristomaisemista. Kahden viikon matkan huipennus oli viikonloppu, jolloin sain ukkokullan koti-Suomesta vieraakseni. Lauantaina matkustimme vuoriston halki junalla Montreauxiin ja Geneve-järven rantoja katseltuamme nopeammalla yhteydellä takaisin.



A mountain village somewhere in the Swiss Alps.


A foggy Saturday afternoon at Lake Genova. 

Sunnuntaina katseltiinkin varsin rauhallisesti Zurichia, koska siinä vaiheessa meikäläiseen iski flunssa. Sitä tässä podetaan vieläkin, ja poskiontelot muistuttelevat ikävästi olemassaolostaan. Saattaa olla lääkärikäynti edessä, mutta toistaiseksi yritän vielä selvitä taudista nenäkannun avulla.

tiistai 8. tammikuuta 2013

Sytomyssyjä ja haaste

Operaatio lankavarastonpienennys jatkuu. Inventaario oli sikäli traumatisoiva kokemus, että aion vakaasti pienentää tänä vuonna erityisesti sellaisten lankojen varastoa, jotka eivät juuri nyt suuresti puhuttele. Päätinkin, että vain yksi aloitettava työ kolmesta saa nyt olla ns. ihqulankaa. Loput 2/3 ovat puhtaasti varastontyhjennystä. Tuumasta toimeen siis.

Pattern: Tennessee kesäpipo. Yarn: Novita Tennessee. Yardage 62 g/133m. Needles: 3,5mm. Size appr. 56 cm.

Joulun välipäivinä hätäisesti hankitun ällövärisen tiskirättilangan jämistä syntyi Tennessee-kesäpipo. Samalla ohjeella olen tehnyt myssyn myös viime kesänä. Ohje on hauska, helppo mutta sopivan simppeli tv-neuleeksi. Pintakuvio on myös minusta kaunis, varsinkin näin yksivärisestä langasta tehtynä, ja myssy on sen verran joustava, että sopii aika monenkokoiseen päähän. Ehkäpä tällaiset hailut pastellisävyt ovat tänä keväänä trendikkäitä, koskapa Novitan kevään värikartta on nyt niitä täynnä... mutta itse en tykkää.

Lankainventaarion yhteydessä löytyi pari vuotta sitten alkutekijöihinsä jäänyt keskeneräinen myssy Novita Bambusta. Tämä ufo tuli nyt viimeisteltyä nopsasti: mitenkähän aloitus silloin olikin niin takkuinen, että tekele hautautui kaappiin noin syvälle. Myssyt ovat kuitenkin nopeita ja hauskoja välitöitä pidempikestoisten projektien lomassa.

Pattern: WIll I be pretty (slightly modified). Yarn: Novita Bambu, 48g/130m. Needles 3 mm. Size appr. 56 cm.

En ole mukana varsinaisissa sytomyssykampanjoissa kerääjänä, mutta haastanpa silti vastikään täyttyneen sadan blogger-postaukseni kunniaksi blogituttavani ja ystäväni talkoisiin. Jos jokainen tekee vaikka kaksi myssyä helmikuun loppuun mennessä, voin hoitaa niiden toimituksen HUS.in syöpäklinikalle itse tekemieni ohessa. Osallistujien kesken arvotaan palkinto. Sytomyssy on hyvä tapa päästä eroon esim. puuvillaisista tai bambuisista jämälangoista!

sunnuntai 6. tammikuuta 2013

Joululahjoja valmiina: Iines

Vuoden 2013 ensimmäinen sekä aloittamani että valmiiksi saamani neuletyö syntyi lankakauppa Villavyyhdin Suuren Suomalaisen Neulekerhon joulukuun paketin sisällöstä; Hopeasäie Merino -lankaa sekä sille suunniteltu Suvi Simolan Iines-asustesetti: kauluri ja kämmekkäät.

Pattern: Iiris by Suvi Simola. Yarn: Hopeasäie Merino. Yardage: 80g/200m. Needles: 4 mm.
Kalkkunanheltta eli kaksoisleukakin pääsi mukaan kuvaan. Milloinkahan sitä oppisi nostamaan kuvaustilanteessa leukaa ylös, tähän tapaan...


Häälahjaliinan jälkeen nelosen puikot tuntuivat tosi paksuilta ja työ joutuisalta, eikä näissä kauan mennytkään. Kerrankin sain torstain Harpputapaamisessa jotain valmiiksi, enkä joutunut edes purkamaan.


Asiaa ehkä auttoi se, että joululoman kunniaksi pidimme oikein maratonmiitin. Kutimien kokoontumisajot alkoivat tänä torstaina Jumbossa jo klo 13 aikoihin, ja iso osa harppujengistämme oli paikalla taas sulkemisaikaan asti. Pituutta neulomissessiolle tuli siis melkein 8 tuntia. Onneksi Fazerilla riittää herkkuja, jottei nälkä yllätä. Henkilokuntakin on yllättävän suvaitsevaista, kun viitsii katsella nauruamme ja joskus itkuammekin niin pitkään.

Vaikka tämä setti on väriltään niin minua kuin olla ja voi, en koe sitä omakseni. Voin siis ylpeänä todeta, että ensi joulun joululahjoista on ensimmäinen  valmiina. Tosin en vielä tiedä kenelle se päätyy.

EDIT: Setti päätyi joululahjaksi siskolleni :)

perjantai 4. tammikuuta 2013

Tilinpäätös neulontavuodesta 2012

Taas jäi yksi vuosi historiaan: sentään vain yksi, vaikka viimeksi jo sekoilin numeroissa ja olin hyppäämässä kertaheitolla aikaani edelle. On se hyvä, että ystävilläni riittää hupia kustannuksellani. Vuodenvaihdetta on vietetty hyvin leppoisasti lomailun ja kotoilun merkeissä. Kai huomasitte elämänasennettani hyvin kuvaavat lainaukset jotka lisäsin uudenvuodenpäivänä blogin vasempaan palkkiin.

Winter Vacation. Everything a knitter may need is nearby. 
Viime vuoden lopulla sain vielä tuhottua pienen osan vanhoista Novita-varastoista. Isokenkäinen juniorimme kokoa 190 cm/45 sai joulupukilta uudet sukat. Malli on Novitan Sukkalehdestä, ja kas kummaa, koon 44 ohjeella sain aikaan suunnilleen koon 47-48 sukat, jotka istuvat varpaille jäänyttä ylimääräistä, täysin tarpeetonta kasvunvaraa lukuunottamatta mainiosti.

Pattern: Novita Sukkalehti. Yarn: Novita 7 veljestä. Size: 47? (in pattern 44!)
Yardage: 137 g/274 m black, 82 g/164 m orange. Needles: 4 mm.

Toisaalta sorruin pitkästä aikaa myös ostamaan kerän Novitaa: syytän hairahduksesta lapsuuden kotipaikkakunnan surkeaa valikoimaa. Kävimme ensimmäisen kerran veljeni uudessa kodissa, ja halusin viedä tuliaisiksi neulotun tiskirätin. Sopivaa lankaa tietenkään ei ollut mukana, joten jouduin ostoksille, eikä paikalliselta Tokmannilta löytynyt muuta kuin värinsä vuoksi ällölankakategoriaan luokiteltavaa Tennesseetä. Pöllörätti oli silti hauska ja pikainen neulottava häälahjapitsiliinan jälkeisenä välipalatyönä.

Pattern: Spültuch Eule (Ravelry). Yarn: Novita Tennessee. Yardage: 37 g/89 m.
Fast, easy and fun knitting despite the ugly color of yarn.
Vuodenvaihteen rutiineihin kuuluu nykyään aina lankavaraston inventaario. Tänä vuonna urakka oli erityisen pelottava, koska viime vuoden valmistuneiden neuleiden lista on ollut varsin lyhyt, ja listalle on sisältynyt useampia pieniä pitsihuiveja joiden lankakulutus on ollut mitätön. Alkuvuoden osalta lankavaraston lisäykset olivat hyvin maltillisia ja suunniteltuja, mutta loppuvuonna tuli tehtyä heräteostoksia. Lopputuloksen selvittyä tilanne ei kuitenkaan ollut niin paha kuin pelkäsin.

Lankavarastoni koko vuodenvaihteessa 2012-2013 oli 33,5 kg, joten tilanne kutakuinkin sama kuin vuosi sitten.

Year-end inventory of my yarn stock in kilograms.
Neulottujen lankojen määrä pieneni edelleen ja lankaa kului viime vuonna vain 3 980 g. (Sen siitä saa, kun tikuttelee pitsihuiveja, joihin kuluu vain 28-50 g lankaa/kpl.)

Lankaostot pysyivät myös kohtuuden rajoissa verrattuna aiempiin vuosiin. Vuonna 2012 ostin vain 5 kg lankaa. 

Ostettujen lankojen keskihinta on kuitenkin selvästi kasvussa, koska käytetty euromäärä ei ole vähentynyt ihan samassa suhteessa. 

Blue bars: my yarn purchases in kg.
Red bars: kilograms of yarn consumed.
Green: Yarn purchases in EUR.
En sitten saanut tänäkään vuonna lankavarastoa supistumaan, mutta eipä tuo merkittävästi kasvanutkaan. Vuoden 2013 tärkein tavoite on päästä tavalla tai toisella päästä eroon heräteostosinhokkilangoista ja ikivanhoista Novita-varastoista. Myös sukkalankavarasto on päässyt pahasti paisumaan, joten tänä vuonna tavoite on neuloa sukat per kuukausi. Se on aika paljon minulle, joka tuskin olen koko elämäni aikana yhteensäkään neulonut niin monia sukkapareja.

EDIT: Unohdin mainita että laskin nyt myös lankakilometrit. Varastoa oli 90 km verran...

Tämä lankainventaario olikin sitten sadas postaukseni tähän blogiin. Tästä on hyvä jatkaa uuteen vuoteen.